کاشت مو به روش FUT در یک نگاه
تا پیش از ابداع روش FUT، برای کاشت مو از روشی به نام «پیوند دستهای» استفاده میشد. این روش که در سال ۱۹۵۲ ابداع شده بود، تا حدود ۵۰ سال بعد اصلیترین روش کاشت مو به حساب میآمد. در روش پیوند دستهای، گرافتهایی به قطر چهار میلیمتر (قطر ته یک مداد) برداشت و پیوند زده میشدند. هر گرافت شامل ۱۰ تا ۱۵ عدد تار مو بود که در ناحیه گیرنده با فواصل نسبتاً زیادی از هم قرار میگرفتند.
نتایج کاشت موی دستهای غیرطبیعی بود. به همین دلیل جراحان به دنبال روشی بودند که بتوان گرافتهایی با قطر کمتر از سر برداشت کرد و کاشت. در نهایت در سال ۱۹۹۴ روش FUT ابداع شد. اولین روشی که از انتقال واحدی فولیکولهای مو (فولیکولار یونیت) بهره میبرد. گرافتهای حاصل از روش FUT، حاوی یک فولیکول و ۱ تا ۳ عدد تار مو بودند، لذا نتایج کاشت بسیار طبیعی به نظر میرسید.
روش FUT اولین روش کاشت مو بود که از انتقال واحدهای فولیکولی استفاده میکرد و در دههی ۱۹۹۰ ابداع شد. در روش FUT برداشت موها به شکل نواری از پوست یا فِلَپ از پشت سر انجام میشود. در مرحله کاشت، واحدهای فولیکول به شکل واحدی و با ایجاد سوراخهای بسیار ریز کاشته میشوند.
این روش نیازی به بیهوشی نداشته و در طول جراحی دردی حس نخواهید کرد. روش FUT از سایر روشهای کاشت مو مانند روش کاشت مو FIT و کاشت مو SUT، تهاجمیتر است. برشی که در پشت سر ایجاد میشود، با خونریزی و زخمشدن همراه بوده و نیاز به بخیه دارد. جای زخم ایجاد شده توسط موهای پشت سر پوشیده شده و به مرور زمان کمرنگ و محو میشود.
کیفیت گرافتهای برداشت شده در روش FUT از سایر روشهای کاشت مو بیشتر است و همزمان هزینه این روش معمولاً نسبت به سایر روشها کمتر تمام میشود.
کاندید مناسب کاشت مو
کاشت مو به روش FUT برای خانمها و آقایانی که کاندیدای مناسبی برای کاشت مو باشند، در تمام سنین امکان پذیر است. در مورد آقایان توصیه میشود که کاشت مو به بعد از ۳۰ سالگی موکول شود؛ اما کاشت در سنین پایینتر نیز ممکن است.
اگر دلیل ریزش مو یا طاسی شما موارد زیر است؛ شما کاندیدای مناسبی برای کاشت مو هستید:
- طاسیهای ناشی از آسیب، سوختگی، بخیهی جراحی و …
- اصلاح خط رویش برای کسانی که به طور ژنتیکی خط رویشی بالایی دارند.
- طاسی با الگوی مردانه یا زنانه (آلوپسی آندروژنی)
- طاسی کششی یا مکانیکی (Traction alopecia – به دلیل سفت بستن موها)
- اختلال وسواس موکنی (اختلال تریکوتیلومانیا)
کسانی که نمیتوانند مو بکارند
اگر موارد زیر در مورد شما صدق میکنند، شما کاندیدای مناسبی برای کاشت مو نیستید:
- افرادی که موهای بسیار نازکی دارند.
- افراد مبتلا به ریزش موی پراکنده با الگوی نامشخص.
- کسانی که بانک موی بسیار ضعیفی دارند.
- افرادی که به بیماریهای عفونی ویروسی مانند HIV یا هپاتیت مبتلا هستند.
- مبتلایان به بیماریهای پوستی، دیابت پیشرفته، فشار خون کنترل نشده و اختلالات انقعادی باید پیش از کاشت مو با پزشک خود مشورت کنند.
مراحل کاشت مو به روش FUT
برداشت گرافت های مو
برداشت فولیکولها در روش FUT از ناحیهای انجام میشود که حاوی موهایی مقاوم به ریزش و دائمی است. موهای دائمی در نواحی پشت سر و منطقهی گیجگاهی قرار دارند. در روش FUT معمولاً از پشت سر برای برداشت استفاده میشود. پیش از شروع، پوست سر به کمک داروی بیحسی موضعی، بیحس میشود. جراح نوار یا فلپ از پشت سر برداشت کرده و زخم ایجاد شده را بخیه میزند. جای زخم توسط موهای بالادست پنهان شده و به مرور زمان کمرنگ و محو میشود.
آمادهسازی و تقویت گرافت ها
فلپ یا نوار پوستی در زیر میکروسکوپ قرار میگیرد و کادر درمانی با استفاده از ابزار جراحی دقیق، شروع به استخراج فولیکولها از پوست سر میکنند. هر گرافت تولید شده در این مرحله، حاوی یک فولیکول و بین ۱ تا ۳ عدد تار مو است.
کاشت گرافت ها
در این مرحله گرافتهای آماده شده در اختیار جراح قرار میگیرند. جراح با استفاده از تیغ جراحی استاندارد، سوراخهای به قطر ۱ میلیمتر یا کمتر در ناحیهی گیرنده ایجاد میکند. سپس گرافتها را با استفاده از انبرک کوچکی، دانه به دانه درون این سوراخها قرار میدهد.
مزایای روش FUT
کیفیت بالای گرافتها
مهمترین مزیت روش FUT همین مورد است. اما منظور از کیفیت گرافت چیست؟ به طور کلی میتواند موهای سر را به دو دسته تقسیم کرد: موهای مقاوم به ریزش و موهای حساس به ریزش. موهای مقاوم به ریزش، آنهایی هستند که از لحاظ ساختار بافتی و ژنتیکی نسبت به دلایل ریزش مو مانند هورمونهای آندروژنی، مقاوماند. این موها معمولاً در ناحیهی پشت سر و گیجگاهی قرار دارند. البته تمام موهای این نواحی نسبت به ریزش مقاوم نیستند.
در روش FUT همهی فولیکولهای برداشت شده در نواری باریک متمرکز شدهاند. این نوار، دقیقاً از جایی برداشت میشود که بیشترین تراکم موهای مقاوم به ریزش در آن منطقه قرار دارند. به همین دلیل میگوییم کیفیت گرافتها در روش FUT بسیار بالا بوده و تقریباً همهشان نسبت به ریزش مقاوماند.
در سایر روشهای کاشت مو، فولیکولها را باید از ناحیهی گستردهتری از بانک مو برداشت کنیم تا خطر ایجاد زخم و اسکار وجود نداشته باشد. به همین دلیل ممکن است فولیکولهایی برداشت شوند که نسبت به ریزش مقاوم نیستند.
کاهش احتمال آسیب دیدن گرافتها
در روش FUT فولیکولها در زیر میکروسکوپ استخراج میشوند؛ ولی در سایر روشهای کاشت مو، فولیکولها مستقیماً از پوست سر و با استفاده از ابزاری به نام پانچ برداشت میشوند. پانچ نوعی تیغ جراحی است که سوراخهای کوچکی ایجاد کرده و فولیکول را از بافتهای اطرافش جدا میکند. در حین ایجاد این سوراخها، ممکن است به فولیکول آسیب برسد.
همچنین برداشت فولیکولها در روش FUT بسیار سریعتر است. مثلاً اگر بخواهیم ۱۰۰۰ گرافت استخراج کنیم، در روش FUT به یکباره این هزار گرافت را به شکل نوار پوستی استخراج و به سرعت زیر میکروسکوپ آمادهسازی میکنیم. در سایر روشها، هزار گرافت را باید دانه به دانه از سر خارج کرد که زمان زیادی میبرد. به همین دلیل فولیکولها زمان زیادی را در خارج از بدن میگذرانند و احتمال آسیبدیدنشان وجود دارد.
کاهش احتمال خطای برداشت
در سایر روشها ابزار پانچ استفاده شده ممکن است فولیکول را به خوبی از بافتهای اطراف جدا نکند و فلیکول به شکل کامل خارج نشود. به این خطا برداشت ناقص میگویند. همچنین ممکن است پانچ باعث فرو رفتن فولیکول به لایههای عمیقتر پوست شود. به این خطا هم دفن شدن فولیکول میگویند. هردوی این خطاها باعث افزایش پرتی فولیکولها میشوند که در روش FUT این مشکلات را نداریم.
تعداد بیشتر گرافتها
در روش FUT، میتوان بین ۲۰۰۰ تا ۳۰۰۰ گرافت در یک جلسه استخراج کرد. در روش FIT استخراج ۱۰۰۰ گرافت ۲ تا ۳ ساعت زمان میبرد و به همین دلیل معمولاً تراکم ایجاد شده در یک جلسه کمتر از روش FUT است. البته این مشکل در روشهای اتوماتیک مثل SUT تا حد زیادی بهبود یافته است.
البته تعداد گرافتها از لحاظی عیب روش FUT هم محسوب میشود. در روش FUT حداکثر گرافت قابل برداشت ۳۵۰۰ عدد است؛ زیرا نمیتوان نوار پوستی را بزرگتر از حد استاندارد گرفت. با استفاده از روشهای دیگر در چند جلسه یا روش ترکیبی در یک جلسه میتوان تا ۴۵۰۰ گرافت هم برداشت کرد.
عدم نیاز به تراشیدن موهای بانک مو
در سایر روشهای کاشت مو باید موهای بانک مو و ناحیهی گیرنده تراشیده شوند. در روش FUT فقط موهای ناحیهی گیرنده تراشیده میشوند.
معایب روش FUT
تهاجمی بودن و ایجاد زخم
روش FUT نسبت به سایر روشهای کاشت مو، یک عمل جراحی تهاجمی محسوب میشود. چون برداشت نواری با خونریزی همراه است و باید بخیه زده شود. عیب اصلی این روش همین موضوع است. زخم ایجاد شده در پشت سر توسط موها پوشیده شده و به مرور محو میشود. برای کسانی که بانک موی کمپشتی دارند و ممکن است زخم به خوبی پوشیده نشود، این روش مناسب نیست. همچنین امکان ایجاد اسکار با گوشت اضافی در بعضی از افراد وجود دارد که در ادامه توضیح دادهایم.
دوره بهبودی طولانی و دشوار
دورهی ریکاوری روش FUT نسبت به سایر روشهای کاشت مو طولانیتر است. همچنین مشکلات بعد از عمل این روش بیشتر است. مواردی مانند درد یا بیحس شدن ناحیهی پیوند، از جمله عوارضی محتمل این روش هستند. به علاوه تا مدتی نمیتوانید ورزشهای سنگین انجام دهید چون خطر ایجاد اسکار در بانک مو را افزایش میدهد.
محدودیت در برداشت موهای نازک
در روش FUT نمیتوان موهای نازکتر را از بانک مو برداشت کرد. از این موها برای طبیعیسازی و زیباسازی خط رویش استفاده میشود. همچنین امکان برداشت مو از بدن یا ریش وجود ندارد.
هزینه کاشت مو به روش FUT
هزینه کاشت مو در کلینیک کاشت موی ایران بیوتی با ۱۴ سال سابقهی کار و بیش از ۷ هزار کاشت موی موفق، بین ۱۵ تا ۲۰ میلیون تومان است. هزینه کاشت مو با روش FUT به تعداد گرافتها، زمانی که جراحی طول میکشد و سایر موارد بستگی دارد. به طور کلی روش FUT از سایر روشها ارزانتر است.
عوارض کاشت مو به روش FUT
برخی از عوارض برای تمام روشهای کاشت مو یکساناند. اینها شامل عفونت، خونریزی شدید و ایجاد لختههای خونی میشوند. البته این موارد بسیار نادر هستند و تا زمانی که در مراکز معتبر کاشت مو انجام دهید، خطری از این جهات شما را تهدید نمیکند. برخی از عوارض کاشت مو هم کاملاً طبیعی بوده و جزو فرآیند عادی بدن برای بهبودی هستند. اینها شامل قرمزی و ورم، جوش، خارش و درد هستند که به کمک درمانهای حمایتی مثل داروهای مسکن، داروهای موضعی، کمپرس سرد، شامپوها و شستوشو بهبود یافته و به آسانی مدیریت میشوند.
دو عارضهی زیر، خطرات اصلی کاشت مو به روش FUT هستند:
بافت زخمگاه یا اسکار
در کاشت مو به روش FUT، خطر اصلی برای متقاضیان کاشت مو به جا ماندن بافت زخمگاه یا اسکار قابل مشاهده در پشت سر است. این عارضه علت اصلی ابداع روش FIT و سایر روشهای بر پایهی آن مثل SUT یا Micro FIT بود. در این روشها نیازی به برداشت نواری نیست؛ لذا خطر ایجاد اسکار هم وجود ندارد. با این وجود در کلینیک ایران بیوتی، تکنیکهای استفاده شده برای بستن زخم نواری به حدی مناسب بوده که امکان ایجاد اسکار بسیار کم است.
پچهای قابل مشاهده
خطر دیگر روش FUT، از بین رفتن فولیکولها در ناحیهی گیرنده است که باعث ظاهر غیرطبیعی و نامطلوب نتایج کاشت مو میشود. در برخی موارد این عارضه به حدی شدید است که نیاز به کاشت موی دوباره است. این خطر هم با انتخاب مرکز معتبر و مجهز کاشت مو به صفر میرسد.
با سپاس،در حال حاضر این روش کاشت با سلولهای بنیادی در ایران انجام میشه یا نه…ممنون اگه پاسخ بدین.
سلام و وقت بخیر
خیر انجام نمی شود.
اگه این روش تو ایران انجام نمکیشه دلیلش چی هست میگین یا اگه جای هست بگین ؟