تهران ، شریعتی، پایین تر از حسینیه ارشاد
۰۲۱-۲۲۰۰۳۲۳۳
گرافت مو چیست‌؟

گرافت مو چیست ؟

نویسنده: ایران بیوتی دسته بندی : مقالات کاشت مو

یکی از اقدامات درمانی بسیار موثر برای ریزش مو و طاسی، کاشت مو است. پیشرفت‌های علمی و تکینیکی کاشت مو در سال‌های اخیر رشد شگفت‌انگیزی داشته و امروزه یکی از بهترین‌ راه‌ها برای جبران موهای از دست رفته است. اگر قصد کاشت مو دارید و در مورد روش‌های مختلف آن مطالعه کرده باشید، حتماً با واژه‌ی گرافت مو برخورد کرده‌اید. در این مقاله می‌خواهیم به بررسی گرافت مو پرداخته و ببینیم که چیست و چه اهمیتی دارد.

پیش از این که به سراغ توضیح گرافت مو برویم، باید کمی در مورد ساختار تارهای مو و فولیکول‌ها صحبت کنیم.

گرافت مو چیست؟

تارهای مو توسط ساختارهایی به نام فولیکول مو ساخته می‌شوند. فولیکول‌های مو در لایه‌ی درم پوست قرار دارند و تعدادشان در قسمت‌های مختلف بدن متفاوت است. به طور کلی تنها جایی در بدن ما که فاقد مو و فولیکول بوده،  کف دست و کف پا است. بقیه قسمت‌های بدن معمولاً با مو پوشیده شده‌اند؛ منتها ممکن است اندازه‌ی این تارهای مو به قدری کم باشد که دیده نشوند.

فولیکول‌هایی که در محل‌های مختلف وجود دارند، تارهای موی مختلفی نیز می‌سازند. مثلاً ساختار تارهای مویی که بر روی سر رشد می‌کند، با نوع تارهای مویی که بر روی دست رشد می‌کند، متفاوت است. گفته می‌شود یک فولیکول مو، بیش از ۲۰ نوع سلول اختصاصی دارد. در پایین‌ترین قسمت فولیکول مو، مجموعه‌ای از سلول‌ها به نام پاپیلای درمی قرار دارند. این سلول‌ها تعیین کننده‌ی اندازه، ضخامت، حالت و به طور کلی جنس و ویژگی‌های مو هستند. به طور معمول از هر فولیکول مو، بین یک تا چهار عدد تار مو خارج شده است. البته در برخی از فولیکول‌ها تعداد تارهای مو ممکن است به شش عدد نیز برسد.

معنای واژه‌ گرافت در علم پزشکی، همان «پیوند» است. مثلاً برای درمان سوختگی‌های شدید از پیوند پوست یا گرافت‌های پوستی استفاده می‌کنند. برای کاشت مو هم از گرافت مو استفاده می‌کنند. گرافت‌ها در علم پزشکی از نظر منشاء دسته بندی می‌شوند. مثلاً اگر گرافت مو از خود شخص برداشت شود، به آن اتوگرافت (خود پیوندینه) می‌گویند و اگر از شخص دیگری گرفته شود، آلوگرافت (هم‌پیوندینه) نامیده می‌شود.

در کاشت مو، گرافت مو باید به شکل اتوگرافت یا خود پیودینه باشد؛ یعنی نمی‌توان از گرافت مو شخص دیگری برای کاشت مو استفاده کرد. همان طور که گفته شد، واحدهای کاشت مو، فولیکول‌های مو هستند. در واقع وقتی از گرافت مو صحبت می‌کنیم، منظور همین ارگان بسیار کوچک هستند. پس کاشت مو در واقع یک پیوند عضو است ولی در ابعاد بسیار کوچک.

وقتی از پیوند عضو صحبت می‌کنیم، به طور عام پیوند کلیه یا کبد به ذهن ما می‌آید. حتماً مطلع هستید که پیوند این اعضای بزرگ حساسیت بسیاری دارد. بیشتر این حساسیت به جهت استفاده از ارگان‌های شخص دیگر است. در کاشت مو چون گرافت‌ها از خود فرد گرفته می‌شوند، حساسیت‌ها و خطرات پیوند عضو وجود ندارد. اما نکته‌ای که باید بدانیم این است که گرافت مو حساسیت‌های خاص خودش را دارد. در مراحل کاشت مو، دو مرحله‌ی اصلی داریم؛ یکی برداشت گرافت‌ها و دیگری کاشت آن‌ها. در این مراحل باید به نکاتی توجه کرد.

نمونه گرافت مو

حساسیت‌های برداشت گرافت مو

در برداشت گرافت‌ها با دو خطای عمده مواجه هستیم. این خطاها در مورد روش‌های FIT و سایر روش‌های مشابه مثل کاشت مو SUT و کاشت مو MicroFIT مصداق دارد. در کاشت مو به روش FUT خطای اول بسیار نادر و خطای دوم هیچگاه رخ نمی‌دهد. نرخ پیشامد این خطاهای برداشت گرافت مو تا حد زیادی به مهارت پزشک جراح و به روز بودن تجهیزات کلینیک وابسته است.

خطای اول برداشت ناقص نام دارد. در برداشت ناقص تمام فولیکول استخراج نمی‌شود و معمولاً بخش پاپیلای درمی از فولیکول جدا شده و درون پوست باقی می‌ماند. همانطور که گفتیم، سلول‌های پاپیلای درمی اصلی‌ترین سلول‌های سازنده مو هستند و در صورت آسیب دیدنشان، یا مویی ساخته نمی‌شود، یا اگر هم ساخته شود کیفیت بسیار کمی داشته و به شکل کرک رشد می‌کند.

خطای دوم دفن شدن فولیکول نام دارد. برای استخراج گرافت مو از ابزاری به نام پانچ استفاده می‌شود. گاهی پانچ باعث فرورفتن فولیکول به لایه‌های عمیق‌تر پوست می‌شود. استخراج فولیکول دفن شده کار دشواری نیست؛ اما وقت زیادی از جراح تلف می‌کند. به علاوه اگر فولیکول دفن شده خارج نشود، می‌تواند باعث ایجاد کیست شود. به جز این خطاها، انتخاب بانک و گرافت مو هم اهمیت زیادی دارد. باید بدانید که تمام فولیکول‌های بانک مو نسبت به ریزش مقاوم نیستند. در این جا بازهم بحث مهارت جراح مطرح است که بتواند با ظرافت از جایی گرافت مو را برداشت کند که بیشترین مقاومت به ریزش را داشته باشد.

نمونه کاشت مو با بانک موی ضعیف

حساسیت‌های کاشت گرافت مو

در مرحله‌ی کاشت مو، اصلی‌ترین حساسیت طراحی خط رویش و پخش کردن گرافت‌های برداشت شده است. اگر جراح باتجربه و ماهر باشد، با حداقل تعداد گرافت مو ، نواحی طاس را می‌پوشاند. خط رویش هم اهمیت زیادی دارد. در صورتی که خط رویش به خوبی طراحی نشود، طبیعی نباشد و به اصطلاح حالت عروسکی داشته باشد، این که مو کاشته‌اید کاملاً مشخص و واضح خواهد بود. چیزی که تقریباً تمام متقاضیان کاشت مو از آن گریزان‌اند.

تاریخ انتشار : 1402-01-23
مطالب پیشنهادی

لیستی از مطالب که شاید شما بپسندید

دیدگاه ها
نام و نام خانوداگی
متن پیام
  • مجید فدوی
    1399-05-20

    با سلام
    از آنجایی که خودم چندماهی هست که مو کاشته‌ام و تجربیات کاشت موی خودم را با کاشت افرادی که در مراکز دیگری انجام داده‌اند، مقایسه میکنم، میتونم بگم که مطالب ارائه شده در این سایت (iranbeauty.net) بسیار ارزنده و بجا و حرفه‌ای نوشته شده‌ است و چه خوب است افرادی که قصد کاشت مو را دارند حتماً این مطالب را مطالعه کنند و در مراکز حرفه‌ای برای کاشت مو اقدام کنند.
    این را به این خاطر گفتم که توی شرکت ما افراد بسیار زیادی اقدام به کاشت مو کرده‌اند و اکثرشان متأسفانه نتیجه مطلوبی نگرفته‌اند و آنهایی هم که نتیجه عالی گرفتند، در واقع در مراکز حرفه‌ای سرشان را به جراح سپرده‌اند.

+مشاهده بیشتر
جستجو