
مثل هر جراحی زیبایی دیگری، کاشت مو هم به مراقبتهای ویژه بعد از عمل نیاز دارد و توصیههایی هست که باید رعایت کنید. توصیههای بعد از کاشت مو بسته به روش کاشت متغیر هستند؛ اما در این مقاله سعی کردیم تمامی آنها را ذکر کنیم.
این که میگوییم کاشت مو یک جراحی است، منظورمان شیوههای کاشت مو که به روش غیرجراحی یا بدون جراحی معروفاند، هم هست. این روشها به دلیل این که بسیار کمتهاجمی بوده و با زخم، بخیه و خونریزی همراه نیستند، به این عنوان معروف شدهاند.
روشهای FIT، SUT، Micro FIT و BHT از جمله روشهایی هستند که به آنها شیوههای بدون جراحی میگویند. این روشها همانند روشهای تهاجمیتر مثل FUT یا روش ترکیبی، نیاز به بیحسی موضعی دارند ولی عمل برداشت و کاشت موها به کمک سوراخهای ریزی انجام میشود که عوارض بعد از جراحی را به حداقل رسانده و نیازی به بخیه ندارند. خونریزی حاصل از ایجاد این سوراخها در حد یک قطره است.
این مقاله را با توصیههای مربوط به شب و صبح بعد از کاشت مو آغاز میکنیم و سپس به سراغ عوارض شایع و نادر بعد از کاشت مو میرویم. بعد توصیههایی را مطرح میکنیم که در هفتهها و ماههای بعد از کاشت مو به کمکتان میآیند.
شب و صبح بعد از کاشت مو
یکی از مهمترین نگرانیهای متقاضیان کاشت مو این است که بعد از کاشت مو چه احساسی خواهد داشت. این که بعد از جراحی چه چیزهایی را تجربه خواهید کرد، بیشتر از هرچیز به این بستگی دارد که کاشت مو با چه شیوهای انجام شده است؛ روشهای مبتنی بر برداشت نواری (FUT یا ترکیبی) یا روشهای مبتنی بر استخراج واحدهای فولیکولی (FIT، Micro FIT، SUT و BHT).
روشهای مبتنی بر برداشت نواری ( روش های جراحی )
همانطور که در مقالات مرتبط با روشهای FUT و کاشت مو ترکیبی توضیح دادیم، در این شیوههای کاشت مو از تکنیک برداشت نواری استفاده میشود. در این تکنیک، پوست از ناحیهی بانک مو (معمولاً پشت سر) به شکل یک نوار یا بیضی کوچک برداشت و سپس به بخشهای کوچکتری تقسیم میشود. کادر درمانی فولیکولهای موجود در بخشهای نوار پوستی را در زیر میکروسکوپ استخراج میکنند تا احتمال آسیب دیدن فولیکولها به حداقل برسد.
۱. درد بعد از کاشت مو
وقتی که از اتاق جراحی خارج میشوید، تا مدت ۶ ساعت نباید هیچگونه دردی احساس کنید. معمولاً برای کاشت مو از داروهای بیحسی موضعی طولانی اثری استفاده میشود تا در حین و چند ساعت بعد از کاشت مو دردی احساس نکنید. وقتی که اثر بیحسی موضعی از بین برود، ممکن است احساس درد در ناحیهی بانک مو داشته باشید. ۹۵ درصد از کسانی که برداشت نواری انجام میدهند، به خوبی با این درد کنار میآیند؛ اما در هر صورت پزشک برای شما داروهای مسکنی تجویز میکند تا در صورت نیاز استفاده کنید. بیشتر اوقات توصیه میشود که شب اول قبل از خواب، یک دوز از داروی تجویز شده را مصرف کنید تا بتوانید راحتتر بخوابید.
از هر ۲۰۰ تا ۳۰۰ نفری که کاشت موی نواری دریافت میکنند، یک نفر درد بیشتری را تجربه خواهد کرد که احتمالاً به دلیل اسپاسم یا گرفتگی عضلات سر است. پزشک شما این عارضهی نادر را در نظر گرفته و توصیههایی به شما ارائه خواهد کرد. علاوه بر داروهای مسکن، قرار دادن کمپرس سرد (یخی که در پارچه پیچیده باشید) روی پانسمان سر میتواند به کاهش درد کمک کند. قرار دادن سر بالاتر از سطح بدن با استفاده از بالشتهای مسافرتی یا مواردی نظیر آنها، از جمله مواردی است که باید در شب اول (و تا مدتی بعد) رعایت کنید. درد شدیدی که اشاره کردیم، معمولاً صبح روز بعد تا حد زیادی تخفیف مییابد.
۲. پانسمان و خونریزی بعد از کاشت مو
بعد از اتمام جراحی، سر شما با استفاده از یک باند ۱ اینچی پانسمان میشود؛ درست مثل یک هد بند ورزشی. این پانسمان با ایجاد فشاری کم بر روی نواحی زخم شده، باعث جلوگیری از خونریزی میشود. البته خونریزی از عوارض معمول کاشت مو به روش نواری است؛ پس جای نگرانی ندارد. دلیل بعضی از خونریزیها، آدرنالین موجود در داروهای بیحسی موضعی است که باعث تنگ شدن عروق خونی میشود. اگر بعد از جراحی دچار خونریزی شدید، وارد کردن اندکی فشار به محل دچار خونریزی به مدت ۱۰ دقیقه، باید باعث توقف خونریزی شود. در صورت مشاهدهی هرگونه خونریزی شدید، باید با کلینیک تماس بگیرید.
۳. ویزیت بعد از عمل
به طور معمول صبح بعد از جراحی باید به کلینیک مراجعه کنید تا اولین شست و شوی سر توسط پزشک انجام شود. هدف از اولین شست و شو این است که خونهای خشک شده و دلمههای خونی کاملاً پاکسازی شوند. بعد از شست و شو، قرمزی و علایم کاشت مو بر روی پوست سر بسیاری از افراد به حداقل میرسد و برای برخی هم هیچ اثری از کاشت مو نمیماند. شست و شوی بعد از عمل توسط کادر درمانی کلینیک ضروری نیست و خودتان هم میتوانید این کار را انجام دهید؛ اما حتماً از دستورات و آموزشهای شست و شو به دقت پیروی کنید.
توصیه های بعد از کاشت مو ( روشهای غیرجراحی )
در مورد این شیوههای کاشت مو که شامل روشهای FIT، Micro FIT، SUT، BHT و Super FUE میشوند، در مقالاتی جداگانه صحبت کردهایم. وجه اشتراک تمامی آنها، شکل استخراج فولیکولها است. این کار با ایجاد سوراخهایی ریز و خارج کردن واحدی فولیکولها انجام میشود؛ لذا از خونریزی، زخم و بخیه خبری نیست. سوراخهای ایجاد شده حدود ۱ میلیمتر قطر داشته، بخیه زده نمیشوند و در واقع باز میمانند. طی ۱ تا ۲ روز بعد، این زخمها خود به خود بهبود مییابند. خونریزی در مورد این روشها بسیار محدود و در حد یک قطره است. بهبودی هم بسیار سریع و زیر یک هفته حاصل میشود.
۱. درد
بهترین مزیت روشهای مبتنی بر استخراج واحدهای فولیکولی این است که بعد از کاشت مو تقریباً هیچ دردی نخواهید داشت. با این حال پزشک برای شما داروهای مسکن تجویز میکند که در صورت احساس هرگونه درد (که نادر است) مصرف کنید.
۲. پانسمان و خونریزی
زخمهایی که در اثر استخراج فولیکولها ایجاد شده، به حال خود رها میشوند تا خود به خود بهبود یابند. در مورد این روشها نیازی به پانسمانهای بلند مدت نیست و خونریزیهای شدید هم بسیار نادراند.
۳. ویزیت بعد از عمل
بعد از کاشت مو با روشهای مبتنی بر استخراج واحدهای فولیکولی نیازی به مراجعه به کلینیک برای شست و شو نیست و میتوانید این کار را در خانه انجام دهید.
مراقبتهای بعد از کاشت مو در خانه
برای بسیاری از بیماران به خانه رفتن بعد از جراحی کمی دشوار و نگران کننده است. از این جهت که نکند کاری کنند که موهای گرانقیمت و جدیدشان از بین برود! نگران نباشید. مراقبت از موهای کاشته شده چندان هم پیچیده نیست. در این بخش میخواهیم در مورد چگونه انجام دادن مراقبتها و علایمی که باید حواستان به آنها باشد صحبت کنیم.
مراقبتهای بعد از جراحی در مورد کاشت مو بسیار محدوداند. بیشتر موارد کلیدی را به شکل ویدیوهای آموزشی و دفترچههای مرتبط از کلینیک دریافت خواهید کرد. مهمترین نکته در مراقبتهای بعد از کاشت مو این است که موها و پوست سر خود را تمیز نگه داشته و از ایجاد دلمهها و پوسته پوسته شدن آن پیشگیری کنید.
روز بعد از عمل، ممکن است متوجه مقداری کمی خونریزی در ناحیهی بانک مو یا ناحیهی گیرنده بشوید. در این صورت با یک گاز استریل یا یک حولهای تمیز، اندکی فشار روی این نواحی وارد کنید تا خون بند بیاید. اگر با این کار خونریزی متوقف نشد، با کلینیک تماس بگیرید.
در پایان هفتهی اول میتوانید به فعالیتهای روزمرهی خود بپردازید. اگر وضعیت طاسی شما به شکلی باشد که موها نواحی کاشت مو را پوشش دهند، که خیلی خوب است، در غیر این صورت میتوانید با گذاشتن کلاه، علایم کاشت مو را بپوشانید. در مورد پوشاندن سر کمی جلوتر توضیح دادهایم. از هفته دوم به بعد، باید صبور باشد. رشد موها به آرامی صورت میگیرد. جوانه زدن موها بین ۳ تا ۶ ماه طول میکشد و بعد از ۹ ماه، ۸۰ تا ۹۰ درصد از موها به حدی بلند میشوند که بتوانید آنها را حالت بدهید؛ یعنی بین ۵ تا ۸ سانتیمتر.
بهبودی بعد از بیحسی
کاشت مو تحت بیحسی موضعی انجام میشود؛ درست مثل پر کردن دندان. معمولاً در کنار داروهای بیحسی موضعی از یک داروی آرامبخش هم استفاده میشود تا در طول جراحی احساس ناراحتی نداشته باشید. استفاده از آرامبخشها کار خوبی است چون جلسات کاشت مو بین ۶ تا ۸ ساعت (یا بیشتر) طول میکشد. البته زمانهای استراحتی هم برای شما در نظر گرفته میشود.
بعد از کاشت مو نیازی به بستری شدن در بخش یا ماندن در اتاقهای ریکاوری نیست؛ بلکه میتوانید قدم زنان و خوشحال کلینیک را ترک کنید. اثر داروی آرامبخش معمولاً تا پایان روز در بدن شما باقی میماند به همین جهت توصیه میکنیم خودتان پشت فرمون ننشینید.
قبل از ترک کلینیک، دارویی از دستهی مهار کنندگان عصبی به پوست سر شما تزریق میشود و بین ۴ تا ۶ ساعت مسیر گیرندههای درد پوست سر را مسدود میکند. بیشتر بیماران در همین بازهی زمانی دچار درد و ناراحتی میشوند و با این کار میتوان مشکل را برطرف کرد. بیشترین درد و ناراحتی (که آنقدرها هم زیاد نیست) در شب اول سراغ شما میآید که با رعایت توصیههای پزشک تا حد خوبی قابل تخفیف است.
پیشگیری از ایجاد دلمهها
بسیاری از بیماران بعد از کاشت مو از دست زدن به محل گرافتهای خود وحشت دارند. آنها میترسند که گرافتها را از جا بکنند یا به نحوی به آنها (و البته سرمایه گذاریشان) آسیب بزنند. اما نکتهی کلیدی مراقبتهای بعد از عمل، تمیز نگه داشتن محل جراحی است و این کار به اندکی لمس کردن نیاز دارد.
در تمامی روشهای کاشت مو، جراح برای کاشتن یا پیوند زدن گرافتها، سوراخهای ریزی روی ناحیهی گیرنده ایجاد و فولیکولها را درون آنها قرار میدهد. در این حالت دلمههای کوچک خون، گرافتها را درون پوست نگه میدارند و با شستوشوی روز بعد، پاک میشوند. اگر بعد از چند روز، دلمهها یا لختههای کوچک خون هنوز روی سر شما وجود داشتند؛ یعنی توصیههای شست و شو را به خوبی رعایت نکردهاید.
در بیشتر موارد دلمهها در طی شست و شوی یکی دو روز اول کاملاً پاک میشوند. در زمان شست و شو به نکات زیر توجه کنید:
- هیچگاه ناحیهی گیرنده را نمالید و نسابید.
- روزی یک یا دوبار سر خود را با شامپو بشویید. از شامپوهای مخصوص بعد از کاشت مو یا شامپوی بچه استفاده کنید. به منظور شست و شوی سر بعد از کاشت، یک اسفنج را به ترکیب آب و شامپو آغشته کرده و به حالت ضربهای (گذاشتن و برداشتن) روی محل گیرنده بزنید. این کار را با ملایمت انجام دهید. همچنین میتوانید اسفنج را به آرامی روی این ناحیه غلت بدهید تا آب و کف از آن خارج شود. هیچگاه از حرکات دورانی یا رفت و برگشتی برای شست و شو استفاده نکنید؛ چون ممکن است باعث کنده شدن گرافتها شود. این دست حرکات برای شستن ناحیهی بانک مو بلامانع است.
- شستن ناحیهی بانک مو را میتوانید با فشار بیشتری انجام دهید تا تمام خونهای خشک شده در روز بعد از جراحی از روی سر پاک شوند. زمانی که لختهها پاک شدند، باید این ناحیه را تمیز نگه دارید. چون در ناحیهی بانک مو گرافتی وجود ندارد که کنده شود، میتوانید از حرکات دورانی و رفت و برگشتی استفاده کنید. بازهم از اسفنج لطیف استفاده کنید تا زخمها باز نشوند.
- برای آب کشیدن شامپو، سر خود را به طور مستقیم در معرض دوش آب قرار ندهید. دست خود را بین جریان خروجی دوش و سر گرفته و به بگذارید آب به آرامی از روی دست شما به روی سر جریان یابد تا زمانی که کف به طور کامل از روی سر پاک شود.
- به آرامی با استفاده از حولهای تمیز و حرکات ضربهای (گذاشتن و برداشتن) سر خود را خشک کنید.
- اگر گرافتها برای مدتی طولانی خیس بخورند، ممکن است متورم شوند و کمی از سطح پوست بالاتر بیاند. در این حالت شبیه به جوشهای سفید رنگ به نظر میرسند. این اتفاق خطرناک نبوده ولی به معنی این است زمان شست و شو بیش از اندازه بوده. بعد از خشک کردن سر، این ورمهای جوش مانند، با خوابیدن تورم گرافتها ناپدید میشوند.
- اگر پوستهها یا لختهها اندازهای بزرگتر از گرافتها داشته باشند، ناشی از خونریزی در روز بعد از کاشت مو است. برای پاک کردن اینها میتوانید از یک گوش پاک کن استفاده کنید. بازهم گوش پاک کن را روی پوست خود نمالید، نسابید و فقط بغلتانید. این کار را با ملایمت انجام دهید و آنقد تکرار کنید که پوستهها کاملاً پاک شوند. الیاف پنبهای گوش پاک کن به خوبی پوستهها را از سر شما برمیدارند.
- اگر ناحیهی گیرنده تمیز و خالی از دلمهها و لختهها باشد، به طور معمول گرافتها بعد از ۵ روز کاملاً در پوست تثبیت میشوند. اگر بعد از ۵ روز هنوز دلمههایی روی سر شما باقی مانده، یعنی به اندازهی کافی سر خود را نشستهاید یا دقت کافی به خرج ندادهاید. در این صورت (و به طور کلی) اکیداً از کندن دلمهها با دست خودداری کنید. این کار ممکن است باعث کنده شدن گرافتها از ریشه و از بین رفتن آنها شود.
هشدار
به طور کلی زمانی یک گرافت را ثبیت شده در نظر میگیریم، که اطرافش دلمهای وجود نداشته باشد. حواستان باشد که تا ۱۲ روز بعد از کاشت مو امکان آسیب دیدن گرافتها وجود دارد؛ البته در صورتی که با ناخن یا با کشیدن و مالیدن اسفنج دلمهها را بکنید. در این صورت گرافتها آسیب دیده و از سر خارج میشوند.
در تصویر بالا، عکس سمت چپ در روز پس از جراحی و عکس سمت راست دو هفته بعد از کاشت مو با ۲۰۰۰ گرافت مو، گرفته شده است. همانطور که مشاهده میکنید پوست سر در روز بعد از جراحی کمی قرمز بوده و دلمههای بسیار کوچکی وجود دارند. در عکس سمت راست، هیچ لخته یا دلمهای مشاهده نمیشود. این عکس ظاهر معمول پوست سر بعد از ثبیت شدن گرافتها و در صورت رعایت نکتههای مراقبتی است. بیماری که مشاهده میکنید، در روز دوم بعد از کاشت مو به محل کار رفت و به دلیل شست و شوی مناسبی که انجام داده بود، هیچکس متوجه مو کاشتن او نشد.
پنهان کردن سر
این که به محل کار بروید یا وارد جمعی شوید و کاشت موی شما نقل مجلس شود، برای بیشتر متقاضیان کاشت مو اعصاب خورد کن و ناراحت کننده است. مخصوصاً وقتی متوجه گمانهزنیهای دیگران در مورد موهای خود میشوید. به هر حال این که در مورد خیره شدنها و صحبتها کمی نگران باشید طبیعی است و برای برطرف کردن این مشکل، پوشاندن علایم کاشت مو و پیشگری از فضولیها و گمانهزنیها راههایی وجود دارد.
برخی از متقاضیان کاشت مو (مثل تصویری که پیشتر مشاهده کردید) به اندازهای مو در ناحیهی گیرنده دارند که میتوان علایم جراحی را با استفاده از یک مدل موی مناسب پوشاند. همانطور که اشاره کردیم، رشد موها نیاز به صبر و حوصله دارد و معمولاً ۸ تا ۹ ماهی طول میکشد که موهای شما ۵ تا ۸ سانتیمتر بلند شوند.
اگر تراکم موهای شما بسیار کم است و نگران این هستید که ممکن است کسی متوجه مو کاشتن شما بشود، ریش بگذارید! شاید این توصیه مزحک به نظر برسد؛ اما واقعاً موثر است. تا چند روز قبل از کاشت مو صورت خود را اصلاح نکنید و بگذارید که ریشهایتان پر و بلند شود. به این شکل چشم بیننده به جای این که متوجه سر شما شود، به ریش شما معطوف میشود. حتی آقایان بسیار طاس هم میتوانند از این تکنیک استفاده کنند.
اگر تا پیش از کاشت مو سبیل یا ریش پر پشتی داشتهاید، برای منحرف کردن توجه دوستان و همکاران، میتوانید آنها را بتراشید. این کار باعث جلب توجه دیگران به صورت بدون مو شما شده و حواسشان را از سر شما پرت میکند.
راه دیگری که برای پوشش سر خود دارید، گذاشتن کلاه لبه دار یا کلاههای دیگری است که گشاد بوده یا قابلیت تنظیم شلی و سفتی را داشته باشند. کلاه گذاشتن بعد از کاشت مو دو مزیت دارد: یکی این که از سر شما در برابر نور خورشید و آلودگیهای محیط محافظت میکند و دیگری این که علایم کاشت مو را میپوشاند.
جراحان معمولاً توصیه میکنند که در دو هفته بعد از کاشت مو کلاه نگذارید و تا زمانی که گرافتها کاملاً تثبیت شوند، صبر کنید. همچنین باید از گذاشتن کلاه کاسکت، کلاههای نمدی و زمستانی خودداری کنید. اینها باعث آسیب دیدن گرافتها میشوند. در گذاشتن کلاه به سر دقت کرده و این کار را با ملایمت حداکثری انجام دهید.
ریزش موها بعد از کاشت مو
بعد از کاشت مو، پوست سر حالتی شبیه به ته ریش پیدا میکند. گرافتها تا دو هفتهی بعدی رشد کرده و سپس بیشترشان میریزند. اگر این اتفاق رخ داد، وحشت نکنید! ریزش موی گرافتها در هفتهها یا ماههای ابتدایی کاملاً طبیعی و جزئی از چرخهی طبیعی رشد مو است. وقتی جای فولیکولها عوض میشود، آنها وارد فاز موقت رشد (کاتاژن) شده و سپس به فاز استراحت میروند. با ورود به فاز استراحت، موها میریزند و ۵ ماهی طول میکشد که دوباره جوانه بزنند.
محدود کردن فعالیتهای ورزشی
در مورد روشهای مبتنی بر برداشت نواری (یعنی روشهای FUT و ترکیبی) باید فعالیتهای ورزشی خود را تا مدتی محدود کنید. به طور کلی میتوانید از روز دوم ورزشهای نسبتاً سبک انجام دهید (مثل تنیس، بدمینتون یا پینگ پونگ). حدود یک هفته بعد هم میتوانید دویدن را از سر بگیرید. عموماً توصیه میشود که انجام این ورزشها و سایر فعالیتهای سنگین بدنی، تا دو هفته بعد از کاشت مو به تعویق بیفتند. به هر حال پیشگیری همیشه بهتر از درمان است.
در روشهای مبتنی بر برداشت نواری، نگرانی اصلی در مورد فعالیتهای ورزشی بعد از عمل، وارد شدن استرس به زخم ناحیهی بانک مو است که نوار پوستی از آنجا برداشته شده است. برای مثال، حرکاتی که باعث کشیده شدن عضلات و پوست پشت و گردن میشود (مثل دراز نشست یا بشین و پاشو) میتوانند باعث عریض شدن زخم شوند و باید از انجام آنها پرهیز کرد. فعالیتهای ورزشی سنگین، مثل وزنهزدن هم میتوانند باعث ایجاد زخمهای کلوئیدی (گوشت اضافی) شود.
در مورد روشهای مبتنی بر استخراج واحدهای فولیکولی این محدودیتها وجود ندارند و معمولاً بعد از هفتهی اول میتوانید فعالیتهای ورزشی خود را از سر بگیرید.
بخیهها در روشهای FUT و ترکیبی بین روزهای ۹ تا ۱۷ بعد از کاشت مو کشیده میشوند که البته این موضوع به سرعت بهبودی زخم و همچنین نظر جراح بستگی دارد. برای بستن زخم ناشی از برداشت نوار پوستی گاهی از استاپلر یا منگنههای مخصوص جراحی هم استفاده میشود. منگنهها معمولاً کمی باعث آزردگی بیماران میشوند ولی بهبودی زخم در صورت استفاده از آنها بهتر و سریعتر است.
در مورد برداشت نواری، ورزشهایی که باعث کشیده شدن پوست گردن و پشت نشوند، معمولاً مشکل خاصی ایجاد نمیکنند. حتی ممکن است بعد از سه هفته بتوانید شنا کنید؛ البته توصیه میشود تا یک ماه از فرو بردن کامل زخم بانک مو در زیر آب خودداری کنید.
به عنوان یک توصیهی کلی، حداقل تا ۴ هفته بعد از کاشت مو به روش برداشت نواری، از انجام فعالیتهای زیر پرهیز کنید:
- دراز نشست و بشین پاشو (به ویژه انواعی که نیاز به گذاشتن دست در پشت سر دارند)
- اسکات
- وزنه زدن و بلند کردن اجسام سنگین
- پرس سینه
- سایر حرکات ورزشی و فعالیتهایی که باعث کشیده شدن پوست گردن و پشت میشوند
اگر سابقهی دیر خوب شدن زخمها، عریض شدن زخمها یا آوردن گوشت اضافی دارید، بین ۳ تا ۶ ماه نباید این فعالیتها را انجام بدهید. در واقع التیام زخم بانک مو همین قدر زمان میبرد. پس در این بازهی زمانی بیشتر مراقب باشید و اگر جایی سوالی داشتید، با کلینیک تماس بگیرید.
در مورد روشهای مبتنی بر استخراج واحدهای فولیکولی، در صورتی که زخمهای پوستی کاملاً التیام یافته باشند، میتوانید از یک هفته بعد از کاشت مو به استخر بروید و شنا کنید. در مورد سایر ورزشها هم محدودیتی وجود ندارد ولی توصیه میشود که فعالیتهای سنگین یا رابطهی جنسی برای حداقل یک هفته به تعویق بیفتند.
رفع مشکلات و عوارض بعد از کاشت مو
مانند همهی عملهای جراحی، کاشت مو هم عوارضی دارد. این عوارض ممکن است طبیعی یا غیرطبیعی باشند. در این بخش میخواهیم در مورد برخی از مشکلات محتمل بعد از کاشت مو صحبت کنیم.
تورم سر، صورت و نواحی ابرو
تورم یکی از عوارض شایع کاشت مو است و گاهی اوقات میتواند به حدی شدید باشد که پلکها یا ابروها را هم درگیر کند. به طور معمول تورم در روز سوم یا چهارم بعد از کاشت مو ظاهر و در عرض یک یا دو روز بهبود مییابد.
اکثر تورمهای بعد از کاشت مو با مصرف داروهای استروئیدی (کورتونها) کنترل میشوند که باید از روز جراحی آغاز و چهار تا پنج روز به مصرف آنها ادامه دهید. چون کورتونها عوارضی زیادی دارند، باید در تجویز آنها احتیاط کرد که با بیماریهای دیگر یا داروهایی که مصرف میکنید تداخلی نداشته باشد. مثلاً بیماران دیابتی نباید کورتون مصرف کنند.
در مورد تورم بعد از عمل، به نکات زیر دقت کنید:
- مصرف برخی داروهای غیراستروئیدی ضد التهابی (مثل آسپرین یا ایبوپروفن) ممکن است باعث افزایش تورم شوند.
- فعالیتهای ورزشی و فیزیکی سنگین میتواند تورم را افزاش دهد.
- میتوانید برای بهبود ورم از کمپرس سرد استفاده کنید و آن را روی پیشانی، کمی بالاتر از ابروها قرار دهید. هیچگاه کمپرس سرد را مستقیماً روی نواحی کاشت نگذارید که باعث آسیب به گرافتها میشود.
- آب فراوان بنوشید، استراحت کنید و سر خود را بالاتر از سطح بدن قرار دهید.
عدم رشد موهای کاشته شده
گاهی اوقات رشد همه یا تعدادی از موهای کاشته شده با مشکل مواجه میشود. این مسئله میتوانند چند دلیل داشته باشد:
- فاکتور H: گاهی اوقات تیم درمانی از تجربهی کافی برخودار نیست و نمیتواند جراحی را به خوبی انجام دهند. در این موارد علاوه بر این که هزینه و وقت شما تلف میشود، احتمال وقوع عوارض خطرناکی مانند عفونتها، خونریزی یا نکروز پوست وجود دارد. به این دست خطاها، عوامل انسانی یا فاکتور H (Human) میگویند. پس در انتخاب مرکز کاشت مو دقت کنید. کلینیک کاشت موی ایران بیوتی با سابقهی بیش از ۷۸۰۰ کاشت موی موفق و ۱۴ سال حضور در عرصهی کاشت مو، یکی از معتبرترین کلینیکهای تخصصی کاشت مو در ایران به شمار میرود.
- فاکتور X: در موارد نادر، با وجود انجام کاشت مویی بینقص از سوی تیم جراحی و تمام بررسیهای انجام شده، باز هم برخی از گرافتها رشد نمیکنند. این خطا به عامل مجهول یا فاکتور X معروف است. در این حالت علت از بین رفتن گرافتها قابل شناسایی نیست و در کمتر از ۱ درصد متقاضیان کاشت مو مشاهده میشود.
- آلوپسی آره آتا یا ریزش موی سکهای: در مقالهی «توصیههای پیش از کاشت مو» در مورد کاندیدای مناسب کاشت مو صحبت کردیم و گفتیم بهترین کاندیدا، کسی است که از آلوپسی آندروژنی یا ریزش مو با الگوی مردانه یا زنانه رنج میبرد. گاهی اوقات انواع خاصی از آلوپسی آره آتا یا ریزش موی سکهای، که یک بیماری خود ایمنی است، الگویی مشابه با ریزش موی آندروژنی ایجاد میکنند. این مورد در کمتر از ۱/۰ درصد متقاضیان مشاهده شده و باعث شکست کاشت مو میشود.
نور خورشید و آفتاب سوختگی
بعد از کاشت مو باید از پوست سرتان در برابر نور آفتاب محافظت کنید؛ به ویژه در سه ماه اول. با وجود این که نور خورشید از رشد موها جلوگیری نمیکند، میتواند به فرآیند التیام زخمها آسیب بزند. اشعهی فرابنفش خورشید به پروتئینهای کلاژن پوست صدمه زده و میتواند گرافتها را دچار مشکل کند. پس گذاشتن کلاه و استفاده از کرم ضد آفتاب را فراموش نکنید.
درد
در مورد روشهای FUT و ترکیبی که از برداشت نواری استفاده میشود، زمانی که اثرات داروی بیحسی موضعی از بین برود، احتمالاً کمی درد در ناحیهی بانک مو احساس خواهید کرد. این درد به خوبی با داروهای مسکن خوراکی مدیریت میشود و معمولاً جراح داروهای مناسب را برای شما تجویز میکند. در مورد روشهای مبتنی بر استخراج واحدهای فولیکولی، درد و ناراحتی پوست سر شایع نیست. با این حال پزشک جهت اطمینان، برای شما مسکنهایی تجویز خواهد کرد.
در مورد برداشت نواری، برخی از بیماران به دلیل وجود بخیه یا منگنه احساس درد و ناراحتی میکنند. این درد بعد از کشیدن بخیه یا باز کردن منگنهها (۱۰ تا ۲۰ روز بعد از کاشت مو) به کلی برطرف میشود. در کمتر از ۲ درصد بیماران، درد و ناراحتی پوست سر بیش از چند هفته و گاهی تا چند ماه باقی میماند ولی به مرور زمان تخفیف یافته و ناپدید میشود.