تهران ، شریعتی، پایین تر از حسینیه ارشاد
۰۲۱-۲۲۰۰۳۲۳۳
توصیه های بعد از کاشت مو

لیست کامل مراقبت های بعد از کاشت موی طبیعی

نویسنده: ایران بیوتی دسته بندی : توصیه های کاشت مو

مثل هر جراحی زیبایی دیگری، کاشت مو هم به مراقبت‌های ویژه بعد از عمل نیاز دارد و توصیه‌هایی هست که باید رعایت کنید. توصیه‌های بعد از کاشت مو بسته به روش کاشت متغیر هستند؛ اما در این مطلب سعی کردیم تمامی آن‌ها را شرح دهیم. این که می‌گوییم کاشت مو یک جراحی است، منظورمان شیوه‌های کاشت مو که به روش غیرجراحی یا بدون جراحی معروف‌اند، هم هست. این روش‌ها به دلیل این که بسیار کم‌تهاجمی بوده و با زخم، بخیه و خونریزی همراه نیستند، به این عنوان معروف‌ شده‌اند.

ابتدا با توصیه‌های مربوط به شب و صبح بعد از کاشت مو آغاز می‌کنیم و سپس به سراغ عوارض شایع و نادر بعد از کاشت مو می‌رویم. بعد توصیه‌هایی را مطرح می‌کنیم که در هفته‌ها و ماه‌های بعد از کاشت مو به کمک‌تان می‌آیند. برای آگاهی کامل از نحوه مراقبت از موها بعد از کاشت مو به طور دقیق مطالب این صفحه را مطالعه فرمایید.

مراقبت های بعد از کاشت مو

یکی از مهم‌ترین نگرانی‌های متقاضیان کاشت مو این است که بعد از کاشت مو چه احساسی خواهند داشت. این که بعد از جراحی چه چیزهایی را تجربه خواهید کرد، بیشتر از هرچیز به این بستگی دارد که کاشت مو با چه روشی انجام شده است؛ روش‌های مبتنی بر برداشت نواری (FUT یا ترکیبی) یا روش‌های مبتنی بر استخراج واحدهای فولیکولی (FIT، Micro FIT، SUT و BHT).

مراقبت های اولیه

همانطور که در مقالات مرتبط با روش‌های FUT و کاشت مو ترکیبی توضیح دادیم، در این شیوه‌های کاشت مو از تکنیک برداشت نواری استفاده می‌شود. در این تکنیک، پوست از ناحیه‌ی بانک مو (معمولاً پشت سر) به شکل یک نوار یا بیضی کوچک برداشت و سپس به بخش‌های کوچک‌تری تقسیم می‌شود. کادر درمانی فولیکول‌های موجود در بخش‌های نوار پوستی را در زیر میکروسکوپ استخراج می‌کنند تا احتمال آسیب دیدن فولیکول‌ها به حداقل برسد.

درد بعد از کاشت مو

وقتی که از اتاق جراحی خارج می‌شوید، تا مدت ۶ ساعت نباید هیچگونه دردی احساس کنید. معمولاً برای کاشت مو از داروهای بی‌حسی موضعی طولانی اثری استفاده می‌شود تا در حین و چند ساعت بعد از کاشت مو دردی احساس نکنید. وقتی که اثر بی‌حسی موضعی از بین برود، ممکن است احساس درد در ناحیه‌ی بانک مو داشته باشید. ۹۵ درصد از کسانی که برداشت نواری انجام می‌دهند، به خوبی با این درد کنار می‌آیند؛ اما در هر صورت پزشک برای شما داروهای مسکنی تجویز می‌کند تا در صورت نیاز استفاده کنید. بیشتر اوقات توصیه می‌شود که شب اول قبل از خواب، یک دوز از داروی تجویز شده را مصرف کنید تا بتوانید راحت‌تر بخوابید.

پانسمان و خونریزی بعد از کاشت مو

بعد از اتمام جراحی، سر شما با استفاده از یک باند ۱ اینچی پانسمان می‌شود؛ درست مثل یک هد بند ورزشی. این پانسمان با ایجاد فشاری کم بر روی نواحی زخم شده، باعث جلوگیری از خونریزی می‌شود. دلیل بعضی از خونریزی‌ها، مواد موجود در داروهای بی‌حسی موضعی است که باعث تنگ شدن عروق خونی می‌شود. اگر بعد از جراحی دچار خونریزی شدید، وارد کردن اندکی فشار به محل دچار خونریزی به مدت ۱۰ دقیقه، باید باعث توقف خونریزی شود. در صورت مشاهده‌ هرگونه خونریزی شدید، باید با کلینیک تماس بگیرید.

ویزیت بعد از عمل

به طور معمول صبح بعد از جراحی باید به کلینیک مراجعه کنید تا اولین شست و شوی سر توسط پزشک انجام شود. هدف از اولین شست و شو این است که خون‌های خشک شده و دلمه‌های خونی کاملاً پاکسازی شوند. بعد از شست و شو، قرمزی و علایم کاشت مو بر روی پوست سر بسیاری از افراد به حداقل می‌رسد و برای برخی هم هیچ اثری از کاشت مو نمی‌ماند. شست و شوی سر بعد از کاشت مو توسط کادر درمانی کلینیک ضروری نیست و خودتان هم می‌توانید این کار را انجام دهید؛ اما حتماً از دستورات و آموزش‌های شست و شو به دقت پیروی کنید.

مراقبت‌های بعد از کاشت مو در خانه

برای بسیاری از بیماران به خانه رفتن بعد از جراحی کمی دشوار و نگران‌ کننده است. از این جهت که نکند کاری کنند که موهای گران‌قیمت و جدیدشان از بین برود! نگران نباشید. مراقبت از موهای کاشته شده چندان هم پیچیده نیست. در این بخش‌ می‌خواهیم در مورد چگونه انجام دادن مراقبت‌ها و علایمی که باید حواستان به آن‌ها باشد صحبت کنیم.

مراقبت‌های بعد از جراحی در مورد کاشت مو بسیار محدوداند. بیشتر موارد کلیدی را به شکل ویدیوهای آموزشی و دفترچه‌های مرتبط از کلینیک دریافت خواهید کرد. مهم‌ترین نکته‌ در مراقبت‌های بعد از کاشت مو این است که موها و پوست سر خود را تمیز نگه داشته و از ایجاد دلمه‌ها و پوسته پوسته شدن آن پیشگیری کنید.

روز بعد از عمل، ممکن است متوجه مقداری کمی خونریزی در ناحیه‌ی بانک مو یا ناحیه‌ی گیرنده بشوید. در این صورت با یک گاز استریل یا یک حوله‌ای تمیز، اندکی فشار روی این نواحی وارد کنید تا خون بند بیاید. اگر با این کار خونریزی متوقف نشد، با کلینیک تماس بگیرید.

در پایان هفته‌ی اول می‌توانید به فعالیت‌های روزمره‌ی خود بپردازید. اگر وضعیت طاسی شما به شکلی باشد که موها نواحی کاشت مو را پوشش دهند، که خیلی خوب است، در غیر این صورت می‌توانید با گذاشتن کلاه، علایم کاشت مو را بپوشانید. در مورد پوشاندن سر کمی جلوتر توضیح داده‌ایم. از هفته دوم به بعد، باید صبور باشد. رشد موها به آرامی صورت می‌گیرد. جوانه زدن موها بین ۳ تا ۶ ماه طول می‌کشد و بعد از ۹ ماه، ۸۰ تا ۹۰ درصد از موها به حدی بلند می‌شوند که بتوانید آن‌ها را حالت بدهید؛ یعنی بین ۵ تا ۸ سانتی‌متر.

پیشگیری از ایجاد دلمه‌ها

بسیاری از بیماران بعد از کاشت مو از دست زدن به محل گرافت‌های خود وحشت دارند. آن‌ها می‌ترسند که گرافت‌ها را از جا بکنند یا به نحوی به آن‌ها (و البته سرمایه گذاری‌شان) آسیب بزنند. اما نکته‌ کلیدی مراقبت‌های بعد از عمل، تمیز نگه داشتن محل جراحی است و این کار به اندکی لمس کردن نیاز دارد.

در تمامی روش‌های کاشت مو، جراح برای کاشتن یا پیوند زدن گرافت‌ها، سوراخ‌های ریزی روی ناحیه‌ی گیرنده ایجاد و فولیکول‌ها را درون آن‌ها قرار می‌دهد. در این حالت دلمه‌های کوچک خون، گرافت‌ها را درون پوست نگه می‌دارند و با شست‌و‌شوی روز بعد، پاک می‌شوند. اگر بعد از چند روز، دلمه‌ها یا لخته‌های کوچک خون هنوز روی سر شما وجود داشتند؛ یعنی توصیه‌های شست و شو را به خوبی رعایت نکرده‌اید.

نحوه شستشوی سر بعد از کاشت مو

در بیشتر موارد دلمه‌ها در طی شست و شوی یکی دو روز اول کاملاً پاک می‌شوند. در زمان شست و شو به نکات زیر توجه کنید:

  • هیچگاه ناحیه‌ی گیرنده را نمالید و نسابید.
  • روزی یک یا دوبار سر خود را با شامپو بشویید. از شامپوهای مخصوص بعد از کاشت مو یا شامپوی بچه استفاده کنید. به منظور شست و شوی سر، یک اسفنج را به ترکیب آب و شامپو آغشته کرده و به حالت ضربه‌ای (گذاشتن و برداشتن) روی محل گیرنده بزنید. این کار را با ملایمت انجام دهید. همچنین می‌توانید اسفنج را به آرامی روی این ناحیه غلت بدهید تا آب و کف از آن خارج شود. هیچگاه از حرکات دورانی یا رفت و برگشتی برای شست و شو استفاده نکنید؛ چون ممکن است باعث کنده شدن گرافت‌ها شود. این دست حرکات برای شستن ناحیه‌ی بانک مو بلامانع است.
  • شستن ناحیه‌ی بانک مو را می‌توانید با فشار بیشتری انجام دهید تا تمام خون‌های خشک شده در روز بعد از جراحی از روی سر پاک شوند. زمانی که لخته‌ها پاک شدند، باید این ناحیه را تمیز نگه دارید. چون در ناحیه‌ی بانک مو گرافتی وجود ندارد که کنده شود، می‌توانید از حرکات دورانی و رفت و برگشتی استفاده کنید. بازهم از اسفنج لطیف استفاده کنید تا زخم‌ها باز نشوند.
  • برای آب کشیدن شامپو، سر خود را به طور مستقیم در معرض دوش آب قرار ندهید. دست خود را بین جریان خروجی دوش و سر گرفته و به بگذارید آب به آرامی از روی دست شما به روی سر جریان یابد تا زمانی که کف به طور کامل از روی سر پاک شود.
  • به آرامی با استفاده از حوله‌ای تمیز و حرکات ضربه‌ای (گذاشتن و برداشتن) سر خود را خشک کنید.
  • اگر گرافت‌ها برای مدتی طولانی خیس بخورند، ممکن است متورم شوند و کمی از سطح پوست بالاتر بیاند. در این حالت شبیه به جوش‌های سفید رنگ به نظر می‌رسند. این اتفاق خطرناک نبوده ولی به معنی این است زمان شست و شو بیش از اندازه بوده. بعد از خشک کردن سر، این ورم‌های جوش مانند، با خوابیدن تورم گرافت‌ها ناپدید می‌شوند.
  • اگر پوسته‌ها یا لخته‌ها اندازه‌ای بزرگ‌تر از گرافت‌ها داشته باشند، ناشی از خونریزی در روز بعد از کاشت مو است. برای پاک کردن این‌ها می‌توانید از یک گوش پاک کن استفاده کنید. بازهم گوش پاک کن را روی پوست خود نمالید، نسابید و فقط بغلتانید. این کار را با ملایمت انجام دهید و آنقد تکرار کنید که پوسته‌ها کاملاً پاک شوند. الیاف پنبه‌ای گوش پاک کن به خوبی پوسته‌ها را از سر شما برمی‌دارند.
  • اگر ناحیه‌ی گیرنده تمیز و خالی از دلمه‌ها و لخته‌ها باشد، به طور معمول گرافت‌ها بعد از ۵ روز کاملاً در پوست تثبیت می‌شوند. اگر بعد از ۵ روز هنوز دلمه‌هایی روی سر شما باقی مانده، یعنی به اندازه‌ی کافی سر خود را نشسته‌اید یا دقت کافی به خرج نداده‌اید. در این صورت (و به طور کلی) اکیداً از کندن دلمه‌ها با دست خودداری کنید. این کار ممکن است باعث کنده شدن گرافت‌ها از ریشه و از بین رفتن آن‌ها شود.

هشدار

به طور کلی زمانی یک گرافت‌ را ثبیت شده در نظر می‌گیریم، که اطرافش دلمه‌ای وجود نداشته باشد. حواستان باشد که تا ۱۲ روز بعد از کاشت مو امکان آسیب دیدن گرافت‌ها وجود دارد؛ البته در صورتی که با ناخن یا با کشیدن و مالیدن اسفنج دلمه‌ها را بکنید. در این صورت گرافت‌ها آسیب دیده و از سر خارج می‌شوند.

 

نحوه استفاده از کلاه بعد از کاشت مو

برخی از متقاضیان کاشت مو به اندازه‌ای مو در ناحیه‌ی گیرنده دارند که می‌توان علایم جراحی را با استفاده از یک مدل موی مناسب پوشاند. همانطور که اشاره کردیم، رشد موها نیاز به صبر و حوصله دارد و معمولاً ۸ تا ۹ ماهی طول می‌کشد که موهای شما ۵ تا ۸ سانتی‌متر بلند شوند.

راهی که برای پوشش سر خود دارید، گذاشتن کلاه لبه دار یا کلاه‌های دیگری است که گشاد بوده یا قابلیت تنظیم شلی و سفتی را داشته باشند. کلاه گذاشتن بعد از کاشت مو دو مزیت دارد:

  • یکی این که از سر شما در برابر نور خورشید و آلودگی‌های محیط محافظت می‌کند
  • و دیگری این که علایم کاشت مو را می‌پوشاند.

جراحان معمولاً توصیه می‌کنند که در دو هفته بعد از کاشت مو کلاه نگذارید و تا زمانی که گرافت‌ها کاملاً تثبیت شوند، صبر کنید. همچنین باید از گذاشتن کلاه کاسکت، کلاه‌های نمدی و زمستانی خودداری کنید. این‌ها باعث آسیب دیدن گرافت‌ها می‌شوند. در گذاشتن کلاه به سر دقت کرده و این کار را با ملایمت حداکثری انجام دهید.

 

ریزش موها بعد از کاشت مو

بعد از کاشت مو، پوست سر حالتی شبیه به ته ریش پیدا می‌کند. گرافت‌ها تا دو هفته‌ی بعدی رشد کرده و  سپس بیشترشان می‌ریزند. اگر این اتفاق رخ داد، وحشت نکنید! ریزش مو در هفته‌ها یا ماه‌های ابتدایی کاملاً طبیعی و جزئی از چرخه‌ی طبیعی رشد مو است. وقتی جای فولیکول‌ها عوض می‌شود، آن‌ها وارد فاز موقت رشد (کاتاژن) شده و سپس به فاز استراحت می‌روند. با ورود به فاز استراحت، موها می‌ریزند و ۵ ماهی طول می‌کشد که دوباره جوانه بزنند.

ورزش و فعالیت بدنی بعد از کاشت مو

در مورد روش‌های مبتنی بر برداشت نواری (یعنی روش‌های FUT و ترکیبی) باید فعالیت‌های ورزشی خود را تا مدتی محدود کنید. به طور کلی می‌توانید از روز دوم ورزش‌های نسبتاً سبک انجام دهید (مثل تنیس، بدمینتون یا پینگ پونگ). حدود یک هفته بعد هم می‌توانید دویدن را از سر بگیرید. عموماً توصیه می‌شود که انجام این ورزش‌ها و سایر فعالیت‌های سنگین بدنی، تا دو هفته بعد از کاشت مو به تعویق بیفتند. به هر حال پیشگیری همیشه بهتر از درمان است.

در روش‌های مبتنی بر برداشت نواری، نگرانی اصلی در مورد فعالیت‌های ورزشی بعد از عمل، وارد شدن استرس به زخم ناحیه‌ی بانک مو است که نوار پوستی از آن‌جا برداشته شده است. برای مثال، حرکاتی که باعث کشیده شدن عضلات و پوست پشت و گردن می‌شود (مثل دراز نشست یا بشین و پاشو) می‌توانند باعث عریض شدن زخم شوند و باید از انجام آن‌ها پرهیز کرد. فعالیت‌های ورزشی سنگین، مثل وزنه‌زدن هم می‌توانند باعث ایجاد زخم‌های کلوئیدی (گوشت اضافی) شود.

به عنوان یک توصیه‌ کلی، حداقل تا ۶ هفته بعد از کاشت مو به روش برداشت نواری، از انجام فعالیت‌های زیر پرهیز کنید:

  • دراز نشست و بشین پاشو (به ویژه انواعی که نیاز به گذاشتن دست در پشت سر دارند)
  • اسکات
  • وزنه زدن و بلند کردن اجسام سنگین
  • پرس سینه
  • سایر حرکات ورزشی و فعالیت‌هایی که باعث کشیده شدن پوست گردن و پشت می‌شوند

اگر سابقه‌ دیر خوب شدن، عریض شدن زخم‌ها یا آوردن گوشت اضافی دارید، بین ۳ تا ۶ ماه نباید این فعالیت‌ها را انجام بدهید. در واقع التیام زخم بانک مو همین قدر زمان می‌برد. پس در این بازه‌ زمانی بیشتر مراقب باشید و اگر جایی سوالی داشتید، با کلینیک تماس بگیرید.

تاریخ انتشار : 1403-04-28
مطالب پیشنهادی

لیستی از مطالب که شاید شما بپسندید

دیدگاه ها
نام و نام خانوداگی
متن پیام
جستجو